De effecten van hoogintensieve training in multiple sclerose

Actuality
Inez Wens 1, Ulrik Dalgas 2, Jasper Jacobs 1, Frank Vandenabeele 1, Lotte Grevendonk 1, Maartje Krekels 1, Kenneth Verboven 1, Charly Keytsman 1, Dominique Hansen 1, Bert Op’t Eijnde 1

[1. REVAL - Rehabilitation Research Center, BIOMED - Biomedical Research Institute, Faculty of Medicine and Life Sciences, Universiteit Hasselt. 2. Section of Sport Science, Dep. Public Health, Universiteit Aarhus]

 

De impact van multiple sclerose (MS) op spierkarakteristieken, zoals spiervezeldoorsnede en –typering, spierkracht en spiermassa, blijft onduidelijk. Ondanks de belangstelling omtrent de invloed van matig intense fysieke training op de karakteristieke eigenschappen van de spieren werd de impact van hoge intensiteitstraining op deze spiereigenschappen in MS nooit eerder onderzocht.

Wekedelentumor: een negatieve studie met EBM-waarde!

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez
Alessandro Gronchi

Adjuvante chemotherapie is geen standaardbehandeling voor wekedelentumoren omdat de studies elkaar tegenspreken. Toch hoort deze behandeling bij de opties...

PDE4-inhibitie bij psoriasis artritis: immunologie in de praktijk

Actuality
Mededeling van Celgene

Tijdens het jaarlijkse congres van de EULAR vond een door Celgene georganiseerd satellietsymposium plaats waarin aandacht uitging naar de immunopathologie van psoriasis artritis, de rol van PDE-4 hierbij en de toepassing van inhibitie van fosfodiësterase-4 (PDE-4) met apremilast (Otezla®) in de klinische praktijk.

Ongelofelijke Gigondas

Beroep & vrije tijd
Marc Vanhellemont

Een appellatie die we je niet meer hoeven voor te stellen! Deze Cru uit de Vallée du Rhône zit in het relikwieënkastje van de Dentelles de Montmirail, een opmerkelijk landschap door zijn geologie. Aan de voet van dit prachtige decor ligt Domaine Santa Duc verscholen, een van de pareltjes van de appellatie.

Olaratumab suggereert winst in behandeling weke-delensarcoom

Actuality
Heidi Van de Keere

Bevindingen van een open label, fase 1b-studie en van een gerandomiseerde fase 2-studie suggereren een rol voor olaratumab in de behandeling van weke-delensarcoom. Dat schrijven William Tap en collega’s in The Lancet.

Zenuwletsel als gevolg van een medische behandeling

Actuality

Op zaterdag 22 oktober organiseert de afdeling fysische geneeskunde van het UZ Antwerpen een herfstsymposium gewijd aan zenuwletsels als gevolg van een medische behandeling. Er is aandacht voor epidemiologie, diagnose, therapie, communicatie en juridische gevolgen. Uitleg door prof. Gaëtane Stassijns, die het initiatief ervoor nam.