PRECISION schudt de kaarten inzake de veiligheid van NSAID’s

Actuality
Dr. Jean-Claude Lemaire en dr. Eric Tison

De PRECISION-studie heeft de veiligheid van celecoxib, een selectieve COX2-remmer, in een dosering van 100 mg 2x/d vergeleken met die van twee klassieke NSAID’s, namelijk ibuprofen 600 mg 3x/d en naproxen 375 mg 2x/d.

Risico van longaantasting bij reumatoïde artritis: niet alleen rekening houden met interstitiële aandoeningen

Actuality
Dr. Jean-Claude Lemaire

De negatieve invloed van een interstitiële longaandoening (ILD) op de overleving van patiënten met reumatoïde artritis is bekend, maar we weten veel minder over de invloed van andere chronische longaandoeningen zoals COPD.

Pulmonale arteriële hypertensie bij systemische sclerodermie: hoge mortaliteit ondanks therapeutische vooruitgang

Actuality
Dr. Jean-Claude Lemaire

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is de belangrijkste doodsoorzaak bij patiënten met systemische sclerodermie (SSc)

BMW M2: hulde aan de 2002

Beroep & vrije tijd
Pieter Ryckaert

Een ritje maken aan het stuur van de M2 Coupé, de waardige opvolger van de 2002 Turbo, is gewoonweg genieten geblazen van de eerste tot de laatste meter.

Geïntegreerde aanpak van lagerugpijn met orthopedische manuele therapie

Actuality
Benjamin Hidalgo

De geïntegreerde aanpak die in dit artikel wordt gepresenteerd, is een synthese van vroeger ontwikkelde classificatiesystemen en nieuwe, veelbelovende instrumenten zoals cinematische analyse of gecombineerde bewegingen. Lagerugpijn is een complexe, multidimensionale stoornis. Een dergelijke aanpak zal artsen en vorsers een beter inzicht geven in het probleem, zodat ze de patiënten beter kunnen behandelen.

 

Published ahead of print.

Vertebroplastiek na osteoporotische fractuur: binnen zes weken?

Actuality
Heidi Van de Keere

Vertebroplastiek geeft betere resultaten dan placebo voor pijnreductie bij patiënten met een acute osteoporotische wervelfractuur die minder dan zes weken oud is. Zo schrijven William Clark en collega’s in the Lancet, die hierin een bijkomend element zien voor het pijnmanagement van patiënten met pijnlijke osteoporosefracturen.